May 23, 2013

The Ice Age Project / Getin' started


Τετάρτη πρωί, καφεδάκι στην παραλία. Μια φανταστική μέρα.. 
Οκ οκ. 12:30, 1 παρά, με χάλια καφέ από ένα παραδόξως συμπαθητικό μαγαζί και σκόνη από την Αφρική να σκάει καβάλα στο απαλό αεράκι και να μην βλέπεις πάνω από 100-200 μέτρα, καθήμενος σε παρακείμενο σουβλατζίδικο όπου εργάζεται ένας φίλος κι ενώ τον περίμενα να ξεμπερδέψει από τις δουλειές του να πιούμε επιτέλους αυτόν τον διαολεμένο καφέ, Τσσσαααφμπούμ (είναι δισύλλαβο αυτό και τονίζεται στην λήγουσα, το έχω ψάξει) μου έσκασε.. 

Μια ιδέα που μου είχε καρφωθεί λίγο παλιότερα. Την είχα ψιλο-δουλέψει αλλά οι υποχρεώσεις μου δεν με άφησαν να ολοκληρώσω, την σκέψη τουλάχιστον. Μην σχολιάσουμε το "υποχρεώσεις", λέμε καμιά μαλακία να περάσει κι η ώρα.. 
Για να σας κρατήσω σε αγωνία και να το παίξω ψαγμένος καλλιτέχνης (και οι μαλακίες συνεχίζονται) και για να έχω και λίγη κίνηση στο blog γιατί το έφαγε το μαύρο σκοτάδι από την ολοκλήρωση του 52 weeks Project, θα ανακοινώνω σταδιακά τα κομμάτια του παζλ κι αν όλα πάνε καλά κάποια στιγμή θα έχουμε τόσο το πρώτο επιτυχημένο pre-shot όσο και ένα ολοκληρωμένο conceptual project, "Πρώτα ο Θεός, μετά εγώ και μετά όλοι οι άλλοι.." 

Τα Hints έχουν ως εξής.. δεν είναι και κάτι δύσκολο και όποιος καταλάβει αμέσως περί τίνος πρόκειται να μην πει τίποτα. Αφήστε με να νομίζω ότι είμαι αρκετά αινιγματικός ώστε να εκπέμπω μια γοητεία....  (Πφφ πρέπει να κόψω τον πολύ καφέ τελικά ή το αλκοόλ ή και τα δύο).
  • Πάγος
Απλός πάγος κατάψυξης? Ναι αυτός που βάζεις στον καφέ σου ή στο ποτό - αναψυκτικό, αυτό που πιάνει στο τοίχωμα της κατάψυξης όταν ο κανακάρης σου αφήνει την πόρτα ανοιχτή για πολύ ώρα ψάχνοντας το παγωτό και αφού το βρίσκει τον πιάνει μια λύσσα ώστε να αφήνει πορτάκια ανοιχτά και μετά εσύ τρέχει να κάνεις απόψυξη και να σφουγγαρίζεις τα νερά. (Ά ρε μάνα..) 

Πάγος που κάνεις πατινάζ και γεμίζεις μελανιές στον ποπό στην καλύτερη ή σπας πόδι, χέρι, λεκάνη κτλ κτλ. Επικίνδυνα πράγματα μακρυά από μας..

Crystal Clear Ice? Το λέει και το όνομα του ρε μάστορα. CRYSTAL CLEAR.. Είναι ο πάγος που φτιάχνεται με διάφορες τεχνικές και έχεις ως χαρακτηριστική ιδιότητα να είναι καθαρός σαν κρύσταλλο. Ενώ ο απλός πάγος στην κατάψυξης παγώνει από έξω προς τα μέσα, εγκλωβίζει στο εσωτερικό του άλατα και φυσαλίδες αέρα που δεν μπορούν να διαφύγουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζει ένα άσπρο χρώμα κυρίως στο εσωτερικό του ή ανάλογα με το προς τα που κινούνται τα αέρια στην προσπάθειά τους να βγουν. Ο καθαρός πάγος φτιάχνεται είτε με αφιονισμένο νερό, ώστε να μην έχει άλατα το οποίο βράζεται 1-3 φορές ώστε να αποβάλλει το οξυγόνο που έχει διαλυμένο μέσα του και έπειτα καταψύχεται σφραγισμένο είτε σε ειδικές μηχανές και καλούπια ώστε να παγώνει είτε σε στρώματα είτε από πάνω προς τα κάτω με σκοπό να πιέζει προς τα εκεί τον αέρα κατά την ψύξη. Το αποτέλεσμα είναι ένας τελείως διάφανος πάγος ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως στα γλυπτά από πάγο.

Ψεύτικος πάγος? Γνωρίζουμε όλοι της πλαστικές διάφανες χάντρες ή της πλαστικές πιπίλες που ήταν μόδα μίας περίοδο στα κλειδιά, στα κολιέ, στα βραχιόλια κτλ. Αν πάρουμε μία ικανοποιητική ποσότητα από τέτοιους είδους χάντρες τις βάλουμε σε ένα κυβοειδές καλούπι από αλουμινόχαρτο και το βάλουμε στον φούρνο σε μια θερμοκρασία που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή, μόλις το βγάλουμε και το αφήσουμε να κρυώσει θα πάρουμε διάφανα (ψεύτικα) παγάκια, στο σχήμα και στο μέγεθος που έχουμε επιλέξει. Είναι τόσο απλή η τεχνική αυτή που διδάσκεται και στο μάθημα της χειροτεχνίας στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία του εξωτερικού. 
  • Σύγχρονα αντικείμενα (Των τελευταίων 30 χρόνων έστω)
Για αυτό δεν θα γράψω τίποτα ακόμη για να έχω κάτι για την επόμενη φορά. Το μόνο που έχω να πω είναι πως θα δοκιμάσω όλα αυτά τα είδη του πάγου για να δούμε ποιος θα μας κάνει το κλικ. Βέβαια και τα τρία αυτά είδη έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία θα τα δούμε στην πορεία ;)

Έχω αρχίσει να καταψύχω..:P 

No comments:

Post a Comment