Aug 3, 2012

18 / 52 The (Full) Moon And The Blue Full Μoon



2012

Η χρονιά με τις διπλές εκλογές αλλά και με τη διπλή πανσέληνο του Αυγούστου. 


Τρέφω μία συμπάθεια προς κάθε αστρονομικό φαινόμενο, σπάνιο κυρίως, που συμβαίνει κάθε μερικά (εκατοντάδες ίσως) χρόνια. Με θυμάμαι από μικρό, είτε με ένα μαυρισμένο από κερί γυαλί είτε με μάσκα οξυγονοκόλησης να περιμένω να δω την μερική έκλειψη ηλίου που συνέβαινε κάθε τόσα χρόνια Είτε να περιμένω να δω κομήτες να περνάνε στον νυχτερινό ουρανό. Και γενικά έχω πετύχει 3-4 παράξενα πραγματάκια. Έως πολύ παράξενα..  Ααα.. Μην ξεχάσω και τις ολικές εκλείψεις σελήνης. (Χωρίς γυαλί εννοείται.) Οι τελευταίες όμως μου φαίνονταν περίεργο φαινόμενο γιατί μέχρι μεγάλος δεν μπορούσα να καταλάβω τι έμπαινε μπροστα από τη Σελήνη και δεν την βλέπαμε. -"Είπαμε μου άρεσε να τα παρακολουθώ, όχι να διαβάζω βαρετά βιβλία αστρονομίας."- 


Πριν λίγες μέρες λοιπόν διάβασα για την Γαλάζια πανσέληνο. Εντυπωσιάστηκα..
Η ιδέας μία διαφορετικού χρώματος Σελήνης μου φάνηκε ιδαιίτερα ενδιαφέρουσα. Δυστυχώς όμως στο blog που διάβασα για αυτό το σπάνιο γεγονός συχνάζουν πάρα πολλά trolls και έπεσα στην παγίδα που με πολύ υπομονή είχαν στήσει.. Το είπα σε φίλους και συγγενείς και είχα μία ιδιαίτερη χαρά για αυτό. Ξεκαθάρησα ήδη τα ραντεβού μου για την συγκεκριμένη ημερομηνία και άρχισα να ψάχνω την κατάλληλη τοποθεσία για να τραβήξω τις ανάλογες φωτογραφίες. Δεν με ενδιέφερε το ότι με κοροιδευαν οι άλλοι, εγώ θα έβλεπα την μπλε πανσέληνο.. Καλώς ή κακώς η αλήθεια έλμαψε νωρίς. Με λύπη συνειδητοποίησα ότι ο όρος μπλε πανσέληνος είναι απλώς μεταφορικός. Βέβαια καλύτερα που το έμαθα τώρα. Τι θα γινόταν αν περίμενα με την μηχανή στο τρίποδο και το δάχτυλο στο κουμπί; Θα ήταν μπλε από την αρχή ή θα έπρεπε να περιμένω την στιγμή που θα άλλαζε χρώμα από χλωμό κίτρινο σε μπλε; Θα είχε διάρκεια ή θα κρατούσε μόνο μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου κι αν δεν προλάβαινα θα την έχανα για πάντα; Με φαντάζομαι ήδη 4 ώρες να περιμένω την αλλαγή του χρώματος κολλημένος στο viewfinder της μηχανής, με το ένα χέρι στο shutter και το άλλο στον φακό να καταριέμαι την τύχη μου που δεν αγόρασα battery grip και η μπαταρία με τόσες ώρες αναμονή τελειώνει.. Αλλά ας δούμε τις λεπτομέρειες :P

Wiki

Μπλε φεγγάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μπλε φεγγάρι αποκαλείται μια πανσέληνος που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα. Ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται και ως αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρια χρόνια έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι, φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια. Διαφορετικές ερμηνείες τοποθετούν το έξτρα φεγγάρι σε διάφορες περιόδους, ωστόσο αυτή η πρόσθετη πανσέληνος αποκαλείται σε κάθε περίπτωση «μπλε φεγγάρι».


Ο όρος έχει και μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακατηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Στο άλλο άκρο υπάρχει και μια πολύ κυριολεκτική σημασία καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας ατμοσφαιρικών διαταραχών. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό, εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.


Ανάμεσα στα έτη 2005 και 2015 αναμένονται τα παρακάτω μπλε φεγγάρια:

Α. Θεωρώντας μπλε φεγγάρι την τρίτη πανσέληνο σε μια εποχή τεσσάρων πανσελήνων:
19 Αυγούστου 2005
19 Μαΐου 2008
21 Νοεμβρίου 2010
21 Αυγούστου 2013

Β. Θεωρώντας μπλε φεγγάρι μια δεύτερη πανσέληνο σε οποιοδήποτε μήνα:
30 Ιουνίου 2007
31 Δεκεμβρίου 2009
31 Αυγούστου 2012
31 Ιουλίου 2015


Σημειώνεται πως το έτος 2018 (καθώς επίσης τα έτη 2037, 1961, 1942, 1999) αναμένεται μαύρο φεγγάρι (καθόλου πανσέληνος το μήνα Φεβρουάριο που είναι συντομότερος), και ως αποτέλεσμα θα υπάρξουν δυο μπλε φεγγάρια μες την ίδια χρονιά, τον Ιανουάριο και το Μάρτη.


Αν και λίγο παλιό το άρθρο της wikipedia δείχνει ξεκάθαρα ότι αναφέρομαι στην Πανσέληνο της 31ης Αυγούστου. Η οποία δεν πρόκειται να μου γλυτώσει. Άλλωστε θα είναι η μεγαλύτερη πανσέληνος της χρονιάς αν ισχύει αυτό που λένε ότι η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού είναι η μεγαλύτερη..
"Ή μήπως είναι trolιά και αυτό;" :/

Α ρε κουφάλες trolls..
Δεν πίστεψα ότι λόγω κάποια έκρηξης σε κάποιο εργοστάσιο ή διαστημόπλοιο ή βάση στη σελήνη ή πειραματικού όπλου ξέρω γω ο ουρανός βάφεται μπλε όποτε του τη δώσει και πετάει και μια Πανσέληνο για να βγουν οι γαλαζοαίματοι λυκάνθρωποι, αλλά φαντάστηκα ότι όλο και κάποια επιστημονική εξήγηση θα υπάρχει. Να σαν αυτές περί αναθυμιάσεων στους βάλτους που οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έβλεπαν σαν ιπτάμενους δίσκους από το 47 έως το 90 και τα σχετικά.
Σημασία έχει ότι δεν θα την χάσω και άντε να αποδείξεις ότι η χλωμο-κίτρινη πανσέληνος λέγεται μπλε.. "Μα ρε φίλε ίδιο χρώμα με τις άλλες έχει.. Τι μπλε Σελήνη και φούμαρα μας τσαμπουνάς;" "Σελήνες μπλε..." σκέφτομαι... (κατά το π.....ς μπλε??)

Σκέφτηκα χτες να φωτογραφήσω την επίσημη πανσέληνο αλλά βαρέθηκα να πω την αλήθεια και σήμερα κατά την επιστροφή μου στο σπίτι παρατήρησα τη Σελήνη χαμηλά να έχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Όπα... Τι έχουμε εδώ;; Red Moon;; Μέχρι βέβαια να φτάσω σε κατάλληλη τοποθεσία ώστε να τραβήξω μία φωτογραφία άρχισε να μου κιτρινίζει λίγο λίγο. και να ανεβαίνει. Συνεπώς και να μικραίνει. So, αυτή είναι η 1η μέρα μετά την πανσέληνο και περιμένουμε τις 31 που θα έχουμε την μπλε..
Όχι στο χρώμα.. Μην τα ξαναλέμε αυτά... 

No comments:

Post a Comment