Jul 1, 2012

13 / 52 Revolution?? / Nay..!!


 Οι εξεγέρσεις και τα κινήματα απέτυχαν. Ο λαός ψάχνει διέξοδο στις αναμασημένες πολιτικές ιδεολογίες κωλοτούμπας (κοιτώντας είτε δεξιά είτε αριστερά) ή απλώς γυρνάει το κεφάλι σε μία τρίτη πλευρά;
 Απολιτίκ το ονόμασαν κάποιοι, έλλειψη πολιτική βούλησης οι περισσότεροι αν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι το ονομάζουν "Επανάσταση".
Δεν υπάρχει σωστή και λάθος άποψη γιατί όλοι έχουν δίκιο από τη δική τους πλευρά και άδικο από την άλλη. Το κέρμα έχει δύο πλευρές, ίσως και τρεις (?). Όπως άλλωστε και οτιδήποτε είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση.


"Για να μάθουμε την σύγχρονη ιστορία ενός λαού πιθανότατα θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε τους τοίχους." Δεν θυμάμαι που το άκουσα αυτό αλλά είναι μία γνώριμη φράση στο μυαλό μου εδώ και αρκετό καιρό. Με αυτή τη σκέψη παρατηρώ τους τοίχους σε οποιαδήποτε πόλη και αν βρίσκομαι  και κατά καιρούς ξεπηδούν εδώ και εκεί ενδιαφέροντα πραγματάκια. Street Art το λένε..

" Το  street art είναι τέχνη, η οποία δραστηριοποιείται σε δημόσιους χώρους και διαφοροποιείται από της χρηματοδοτούμενε από το κράτος πρωτοβουλίες. Περιλαμβάνει graffiti, γλυπτική, stencil graffiti, αυτοκόλλητα, αφίσες δρόμου, προβολή βίντεο, εικαστικές παρεμβάσεις, guerrilla art και εγκαταστάσεις.
Ο όρος street art χρησιμοποιείται για να διακρίνει την τέχνη σε δημόσιους χώρους από τον εδαφικό στιγματισμό, τους βανδαλισμούς και το corporate art

 Η street art σκηνή στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από τα τέλη της δεκαετίας του 80, αλλά είχε μια τεράστια ώθηση στην Αθήνα ακριβώς πριν από την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης με έναν μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών να υψώνουν τη φωνή της αντίστασης, εγκαθιστώντας κοινωνικά σχόλια και αλληγορικά έργα στο ιστορικό κέντρο και την περιοχή Εξαρχείων. Στις 14 Οκτωβρίου 2011, οι New York Times δημοσίευσαν μια εκτεταμένη ιστορία για την κρίση σε σχέση με την τέχνη και ιδιαίτερα την τέχνη του δρόμου.  Μερικοί από τους γνωστούς καλλιτέχνες είναι ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Woozy και πιο σχετικοί με τον αρτιβισμό ( artivismAbsent και Bleeps.gr.

Υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα της ανατροπής και ακτιβισμού στην αστική τέχνη. Η τέχνη του δρόμου μπορεί να είναι μια ισχυρή πλατφόρμα για την προσέγγιση του κοινού, και συχνά θέματα αποτελούν  adbusting (πρακτική του σαμποτάζ διαφημίσεων στο δρόμο), subvertising (Η πρακτική της παρωδίας, παρωδίες των εταιρικών πολιτικών και διαφημίσεις, προκειμένου να κάνει μια ειρωνική δήλωση) και άλλες εμπλοκές του πολιτισμού, την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας και απαιτεί την επιστροφή στους δρόμους. Μερικοί καλλιτέχνες του δρόμου κάνουν χρήση "έξυπνων βανδαλισμών" ως ένα τρόπο για την ευαισθητοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων. "

 Τα θέματα του street art προέρχονται από σύγχρονα παραδείγματα της ιστορίας ή γεγονότα που έλαβαν χώρα πρόσφατα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας και ότι την αφορά από οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής σκοπιάς. Η άποψη πως ότι αφορά το Κράτος πρέπει να αφορά και τους πολίτες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των καλλιτεχνών δρόμου και ο στόχος είναι η αφύπνισή τους. 

Σε μία εποχή όπου τα media ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις και η έκφραση  "Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης"  έχει πρακτική εφαρμογή, μπορεί το street art να είναι ένα βασικό εργαλείο για την οργάνωση της επερχόμενης αντίστασης. Ας κοιτάμε επομένως και λίγο τον τοίχο δεν είναι τόσο κακό όσο πιστεύαμε.. Αν μη τι άλλο θα δούμε αξιόλογα έργα.. 


Πηγές και άλλα Links:

No comments:

Post a Comment