Jun 27, 2012

Tαρίφα για φωτογραφίες και βίντεο σε Μετρό - ΗΣΑΠ




Χρόνια τώρα γνωρίζαμε ότι οι φωτογραφίες σε ΟΣΕ, λιμάνια, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ και αεροδρόμια απαγορεύονταν με έναν ξεχασμένο νόμο του Μεταξά περί τρομοκρατίας και η απόκτηση άδειας ήταν χρονοβόρα διαδικασία που κόστιζε από 0 έως 40 ευρώ για το παράβολο, οπότε απλώς δεν δίναμε σημασία και φωτογραφίζαμε εντός τέτοιων χώρων σαν να μην συμβαίνει τίποτα και φυσικά πολλές φορές υπήρχε και αναμενόμενη σύγκρουση με το προσωπικό ασφαλείας. Κάτι που σε χώρες του εξωτερικού θεωρείται δικαίωμα του πολίτη βασιζόμενο στις προσωπικές ελευθερίες που καθορίζονται από το σύνταγμα. Στην Ελλάδα του 2012 όμως παίρνουν μία άλλη τροπή. Στην προσπάθεια να καλυφθούν οι υποτιθέμενες τρύπες του "Χρέους" όλο και περισσότερα πράγματα γίνονται αντικείμενα εμπορικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με το News24|7 το διοικητικό συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ, θυγατρικής του ΟΑΣΑ, αποφάσισε να καθιερώσει τιμοκατάλογο για κινηματογράφηση, βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση στο Μετρό και τον ΗΣΑΠ.

Αναδημοσιεύεται το άρθρο ως έχει:


" Σε μία προσπάθεια δημιουργίας νέων πηγών εσόδων, το διοικητικό συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ, δηλαδή της θυγατρικής του ΟΑΣΑ που διαχειρίζεται τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αθήνα αποφάσισε να καθιερωθεί τιμοκατάλογος για κινηματογράφηση, βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση σε όλους τους χώρους και τα οχήματα του Μετρό και των ΗΣΑΠ. 
Πέραν της λήψης οπτικοακουστικού υλικού, που έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα (όπως για παράδειγμα, η διαφήμιση), η εταιρία, σύμφωνα με το Βήμα, αποφάσισε να "χρεώσει" ακόμη και φοιτητικές και σπουδαστικές εργασίες, αλλά και τους δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους. 


Ο τιμοκατάλογος με ΦΠΑ 23%: 


* Διαφημίσεις σε σταθμούς ή και με χρήση συρμού εν κινήσει εντός του δικτύου, 600 ευρώ ανά ώρα 
* Διαφημίσεις σε σταθερούς συρμούς εντός των αμαξοστασίων ή γενικότερα σε χώρους στάθμευσης 400 ευρώ ανά ώρα 
* Κινηματογραφικές ταινίες, τηλεταινίες, 300 ευρώ ανά ώρα 
* Κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους ή πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών με τη συμμετοχή Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ή ενταγμένες σε ευρωπαϊκά προγράμματα, 200 ευρώ ανά ώρα 
* Βίντεο για ανάρτηση στο διαδίκτυο 300 ευρώ ανά ώρα 
* Μουσικό Video clip 200 ευρώ ανά ώρα 
* Φωτογραφήσεις, κινηματογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις για πτυχιακές ή άλλες εργασίες φοιτητών - σπουδαστών, χωρίς εξοπλισμό φωτισμού ή μόνο φορητό, 30 ευρώ ανά ώρα 
* Φωτογραφήσεις, κινηματογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις για πτυχιακές ή άλλες εργασίες φοιτητών - σπουδαστών με εξοπλισμό φωτισμού, 40 ευρώ ανά ώρα 
* Καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος φωτογραφήσεις, video art χωρίς εξοπλισμό φωτισμού, 50 ευρώ ανά ώρα με ελάχιστη καταβολή το αντίτιμο τριών ωρών (150 ευρώ) 
* Καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος φωτογραφήσεις video art με εξοπλισμό φωτισμού, 80 ευρώ ανά ώρα με κατ' ελάχιστον καταβολή του αντιτίμου πέντε ωρών (400 ευρώ) 
* Τηλεοπτικά ρεπορτάζ ειδησεογραφικού ή τουριστικού ενδιαφέροντος, δωρεάν. 

Επιπλέον, η εταιρία αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την κατ' ελάχιστον χρέωση της αποκλειστικής χρήσης συρμού εν κινήσει έναντι 200 ευρώ ανά ώρα, την ασφαλιστική κάλυψη της όποιας ενέργειας και το δικαίωμα να προχωρά σε επιπλέον χρεώσεις, εάν υπάρχουν ιδιαίτερες ανάγκες λειτουργικής ή επιχειρησιακής μέριμνας. "

Όποτε όπως καταλαβαίνουμε οι "παραβάτες" θα καταδιώκοντα πιο αποφασιστικά από την ιδιωτική ασφάλεια του σταθμού και πιθανότατα με την βοήθεια της αστυνομίας. Οπότε την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να φωτογραφίσεις εντός ΜΕΤΡΟ ή ΗΣΑΠ έχεις 2 επιλογές

1) Να μην φωτογραφήσεις. Βαθμός δυσκολίας 2 (γιατί κάτι θα σε τρώει μέσα σου).
2) Να έχεις γεμάτο πορτοφόλι:
i) Να πλερώσεις από την αρχή το αντίτιμο. Βαθμός δυσκολίας 3 στα 10 (λόγω οικονομικής στενότητας).
ii) Να φωτογραφήσεις και αν σε πιάσουν να πληρώσεις και πάλι μαζί με κάποιο πρόστιμο που σίγουρα θα σ επιβάλλουν. Βαθμός δυσκολίας 4 στα 10 (γιατί σίγουρα θα τσακωθείς αλλά θα πληρώσεις).
3) Να μην πλερώσεις:
i) Να φωτογραφήσεις προσεκτικά και μακρυά από της κάμερες ασφαλείας και τις ομάδες "περιφρούρησης" και όλα να πάνε καλά. Βαθμός δυσκολίας 7.5 στα 10.
ii) Να φωτογραφήσεις, να σε πάρουν χαμπάρι αλλά να ξέρεις πως φύγεις. Αυτό προϋποθέτει να μπορείς να τρέξεις γρήγορα και να ελίσσεσαι μέσα στο πλήθος. Βαθμός δυσκολίας 10 στα 10.
Πηγή: Νews24|7

2 comments:

  1. Μου έτυχε κιεμένα , που πήγα απρόσεχτα και χωρίς ενημέρωση , να φωτογραφήσω στο σταθμό της Νεραντζιώτισσας πριν λίγο καιρό. Μου μίλησε με ένα απίθανα άσχημο τρόπο μια σεκιουριτού και με κόπο και με την παρουσία του γιου μου δεν της απάντησα καταλλήλως τι να πάει να κάνει....
    ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ!!! ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ..............

    ReplyDelete
    Replies
    1. Παλιότερα σκεφτόμουν να επισκεφθώ τον παλιό ΟΣΕ της Κορίνθου για φωτογραφίες λόγο του ότι έχει σταθμευμένα πολλά βαγόνια τόσο από εμπορικές αμαξοστοιχίες, όσο και από επιβατικές. Κ εφόσον ο σταθμός είναι σε αχρηστία υπέθεσα ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα ιδιαίτερο. Ρώτησα όμως κάποιον γνωστό στα σταθμαρχείο και μου είπε ότι μόνο δια της νομίμου οδού μπορώ να πάω χωρίς προβλήματα.
      και μου εξήγησε ότι πρέπει να πάω αυτοπροσώπως στο γραφείο τύπου του ΟΣΕ στην Αθήνα (περιοχή δεν θυμάμαι) με ταυτότητα κτλ κτλ να κάνω μία αίτηση για το τι ακριβώς θέλω να κάνω και ποια χρήση θα έχει το υλικό να πληρώσω το παράβολο των 40 ευρώ και να περιμένω 1-2 μήνες περίπου απάντηση. Η οποία πιθανότατα θα είναι αρνητική. Στην περίπτωση δε που ερχόταν θετική απόκριση θα μ έθεταν συγκεκριμένο περιθώριο εργασίας με συγκεκριμένη ημερομηνία ώρα και διάρκεια. Και φυσικά με συνοδεία. Απλά πέρα του παραβόλου δεν υπήρχε καμία άλλη οικονομική απαίτηση. Είναι ακριβώς όπως το είπες για το χρήμα όλα. Και το χειρότερο είναι ότι το χρήμα αυτό θα πάει σε τσέπες και όχι σε ταμεία..

      Delete